Πέμπτη, Μαΐου 05, 2016

Στην καρδιά του Ζέιτενλικ

1) Την Κυριακή 15 Μαΐου 2016, μπροστά από το δημαρχείο του δήμου Παύλου Μελά, επί της οδού Λαγκαδά, θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί μια περιήγηση στους χώρους του στρατοπέδου Παύλου Μελά και θα καταλήξει στα κτίρια των Λαζαριστών.

Στη διάρκεια της διαδρομής αυτής και με αφορμή συγκεκριμένα σημεία της θα ξεδιπλωθεί η μακραίωνη ιστορία της ίδιας της Θεσσαλονίκης μέσα από γεγονότα και κτίσματα που έγιναν στα εδάφη της δυτικής της υπαίθρου.

Από τον Ξέρξη μέχρι τον Μωρίς Σαρράιγ κι από τον ταλαιπωρημένο πρόσφυγα μέχρι τον παράτολμο αεροπόρο Δημήτριο Καμπέρο, από τον Ιμπραήμ τον Πάργαλη στον διάδοχο Κωνσταντίνο ή τον μεγάλο αντίπαλό του Ελευθέριο Βενιζέλο κι από τον ανώνυμο δάσκαλο του Σεμιναρίου στον φιλόδοξο Ουνίτη επίσκοπο Λάζαρο Μλαντένωφ και τον δραστήριο Λαζαριστή Αύγουστο Μπονέτι.

Από το ταπεινό υδραγωγείο του Λεμπέτ και το φτωχικό τζαμί των στρατώνων του οθωμανικού πυροβολικού στο λαμπρό Ιεροσπουδαστήριο των καθολικών Λαζαριστών, από το κολαστήριο της Κατοχής στον πνεύμονα πρασίνου και μνήμης που περιμένει η Θεσσαλονίκη ολόκληρη για το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.

2) Μέσα από τα στιγμιότυπα που κινηματογραφήθηκαν από τη Φωτογραφική και Κινηματογραφική υπηρεσία των Γάλλων της Στρατιάς της Ανατολής, την περίοδο 1915-1919, αναδύεται μια συνοικία στο δυτικό μέρος της Θεσσαλονίκης.

Οι πρόσφυγες που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη το 1914 και ο οικισμός τους, ο οικισμός του Λεμπέτ, βρέθηκαν στην καρδιά του στρατοπέδου του Ζέιτενλικ και τράβηξαν το ενδιαφέρον του Γάλλου κινηματογραφιστή.

Ο Δήμος Σταυρούπολης, μετεξέλιξη του προσφυγικού οικισμού Λεμπέτ που στήθηκε το 1914 και τώρα τμήμα του νέου Δήμου Παύλου Μελά, ανέθεσε το 2000 στον συγγραφέα Σπύρο Λαζαρίδη τη δημιουργία σειράς εκδηλώσεων με το γενικό τίτλο Ιστορικό αρχείο Σταυρούπολης. Ο Σπύρος Λαζαρίδης, εκτός των άλλων, εξασφάλισε το 2000 από το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας για λογαριασμό του Δήμου Σταυρούπολης, αντίγραφα των ταινιών και τα δικαιώματα για την προβολή τους, μοντάρισε πολλές από αυτές, έγραψε και επέλεξε κείμενα και συγκρότησε την ταινία «Δι’ εγκαταστάσεως 1914».

Πρόκειται για κινηματογραφική τεκμηρίωση του χρόνου μηδέν της πρώτης προσφυγικής συνοικίας Λεμπέτ στα δυτικά της Θεσσαλονίκης πολύ πριν το μεγάλο κύμα του 1922.

Η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε το 2001 και θα προβληθεί και πάλι την Κυριακή 15 Μαΐου 2016, στις 11:30 π.μ, στην αίθουσα του 1ου ορόφου της Μονής Λαζαριστών, στα πλαίσια της εκδήλωσης του Κέντρου Ιστορίας Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, «στην καρδιά του Ζέιτενλικ»

2 σχόλια:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΪΣ είπε...

Ονομάζομαι Δημήτρης Βάϊς. Επιθυμώ να συμμετάσχω στην ενδιαφέρουσα ξενάγησή σας. Μπορείτε να με συμπεριλάβετε;

tsalimi είπε...

Ευχαρίστως.