Τρίτη, Απριλίου 05, 2016

Ο "Υπόλογος λόγος", ολοκληρωμένος στην σκηνή



ΥΠΟΛΟΓΟΣ ΛΟΓΟΣ* 
(Θεατρική δοκιμή στο θέμα: Διανοούμενοι και εξουσία) 
 Σχεδιασμός, σκηνοθεσία: Σπύρος Λαζαρίδης

Ευτυχώς είμαι από τους επίμονους αναγνώστες εφημερίδων. Ακόμη και τώρα που το διαδίκτυο κυριαρχεί. Έτσι όταν, την Κυριακή 21 Απριλίου 2013, άνοιξα την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ήξερα πως το ένθετό της «ΕΠ7Α» θα έμενε για πάντα στη βιβλιοθήκη μου. Στο εξώφυλλό του είχε φωτογραφία του Ιάκωβου Καμπανέλλη και στο εσωτερικό του ένα ανέκδοτο έργο του με τον τίτλο «Γραφείο λογοκρισίας».
Το καλοκαίρι του 2015 το είχα πια αποφασίσει και, πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία, έσπευσα να «κλείσω» το θέατρο στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος τσακίρης για την 17η Νοεμβρίου. Ο κορμός της γιορτής θα ήταν το έργο αυτό του Καμπανέλλη. Και ήταν. Έπρεπε να πλαισιωθεί και από κάτι πιο σύγχρονο μιας και ο Καμπανέλλης αναφέρεται στην επταετία 1967-1974. Μάζεψα λοιπόν εκατοντάδες εικόνες από το διαδίκτυο και μετά από πολλές επιλογές κατέληξα σ’ ένα σύνολο εικόνων σχετικών με την ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα στον λόγο. Οι εικόνες ντύθηκαν με την μουσική ενός εκπληκτικού τραγουδιού των αδελφών Βουγιουκλή, οι στίχοι του οποίου ταίριαζαν πολύ με το θέμα μου. Με την βοήθεια της Αυγής Προγκίδη στήθηκε κι ένα δρώμενο με κίνηση που παραπέμπει στην εγκληματική δράση των τζιχαντιστών. Η γιορτή της επετείου του Πολυτεχνείου ήταν έτοιμη αλλά όλοι ξέραμε πως δεν θα τελείωνε εκεί. Στο σχολείο είχαμε νέο διευθυντή που ήθελε να στήσουμε και θεατρική ομάδα εκτός των άλλων. Οκ. Κάτω από τον γενικό τίτλο ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ, επιλέγεται ο τίτλος για την θεατρική παράστασή μας ΥΠΟΛΟΓΟΣ ΛΟΓΟΣ. Θέμα του οι διανοούμενοι που δεν στέκονται στο ύψος τους και είτε συναλλάσσονται με την εξουσία, είτε υποτάσσονται σ’ αυτήν. Η ιδιάζουσα οπτική του Καμπανέλλη με τους αρχαίους συγγραφείς να φαίνεται πως συνεργάζονται με την χούντα ουσιαστικά αποτελεί έναν ύμνο στην ανεπάρκεια και στην ηλιθιότητα των συνεργατών των συνταγματαρχών που εξέλαβαν ένα παιχνίδι των αρχαίων ως συμβολή στην εξύμνηση του καθεστώτος.
Από παλιά ανέτρεχα σε κείμενα του Βασίλη Ρώτα κάθε φορά που έψαχνα κάτι για σχολική γιορτή. Αυτό έκανα και τώρα. Και προέκυψε η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΙΣ ΠΟΙΗΤΩΝ από τα ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΚΑ του. Σε αναζήτηση κειμένου για έναν διανοούμενο που να το λέει η ψυχούλα του και να τα βάζει με την εξουσία, όσο δυνατή κι αν είναι, φτάσαμε στον Αισχύλο και στον «Προμηθέα δεσμώτη» του. Μια μελέτη του κειμένου σε μετάφραση Τάσου Ρούσου με οδήγησε στην επιλογή στίχων τους οποίους πλαισίωσα με δικούς μου και προέκυψε ένα τραγούδι. Ο γνωστός ύποπτος μουσικός ο οποίος ντύνει με μουσικές τραγούδια μου υπήρχε ως έτοιμος από καιρό κι ένα δυναμικό και αισθαντικό ζεϊμπέκικο ήταν έτοιμο για να λειτουργήσει ως φινάλε του Υπόλογου λόγου. Από κοντά κι ένα χασάπικο για φινάλε της Επιστράτευσης ποιητών και η πρώτη μορφή της παράστασης, διάρκειας μιας ώρας, ήταν έτοιμη στα χαρτιά για να παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες.
Ο στόχος βέβαια παρέμενε μια ολοκληρωμένη θεατρική παράσταση ενενήντα λεπτών. Νέος κύκλος αναζητήσεων ώσπου να καταλήξω στον διαχρονικό Μπρεχτ και στη σειρά μονοπράκτων του ΤΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΡΑΪΧ από τα οποία επέλεξα τρία.
Οι πρόβες ξεκίνησαν με την έναρξη του 2016 με πρώτο στόχο τον Φεβρουάριο, ο οποίος ήδη είναι παρελθόν. Η παράσταση στους Καλλιτεχνικούς Αγώνες ήταν πολύ καλή παρόλο που δεν βρέθηκε μέσα στα βραβεία.
Η θεατρική μας ομάδα και η δουλειά που παρουσίασε έχει όλα τα στοιχεία της συνεργατικότητας και της ομαδικότητας. Τεχνικοί, γραμματεία, ηθοποιοί, ενδυματολόγοι, μακιγιέρ, μουσικοί, χορευτές ένα σύνολο ανθρώπων κι εργασιών που θα το ζήλευαν κι επαγγελματίες.
Και συνεχίζουμε. Ο "Υπόλογος λόγος" θα είναι η εναρκτήρια παράσταση του φετινού Φεστιβάλ Παιδείας του Δήμου Παύλου Μελά, στο θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, την Τρίτη 12 Απριλίου 2016, 19:30.


*1) ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΠΟΙΗΤΩΝ  / Βασίλης Ρώτας
  2) ΧΑΣΑΠΟΣΕΡΒΙΚΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ / Σπύρος Λαζαρίδης-Μπάμπης Κουρκούδιαλος
  3) ΤΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Γ΄ ΡΑΪΧ / Μπέρτολτ Μπρεχτ
  4) ΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟΜΑΤΑ / Αδελφές Βουγιουκλή
  5) ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ / Ιάκωβος Καμπανέλλης
  6) ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ ΠΡΟΜΗΘΕΑ / Σπύρος Λαζαρίδης (Επεξεργασία στίχων από Προμηθέα δεσμώτη του Αισχύλου σε μετάφραση Τάσου Ρούσου)-Μπάμπης Κουρκούδιαλος







Δεν υπάρχουν σχόλια: