Τετάρτη, Οκτωβρίου 02, 2013

Διαδρομές μνήμης: ξενάγηση κατά μήκος της οδού Λαγκαδά

Ο Δήμος Παύλου Μελά σε συνεργασία με την CICOP (Confederation of the International Centers for the Conservation of Architectural Heritage) Ιταλίας οργανώνει την BRAU 2 (Biennale del Restauro Architettonico & Urbano), στα πλαίσια της οποίας έχει προγραμματιστεί εκπαιδευτικού χαρακτήρα ξενάγηση αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς με το συγγραφέα Σπύρο Λαζαρίδη με τίτλο “ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΝΗΜΗΣ”.
 Μια διαδρομή κατά μήκος της οδού Λαγκαδά στη δυτική Θεσσαλονίκη μπορεί να εξελιχθεί σε μια περιήγηση σε τόπους και εποχές. Όλη, ή σχεδόν όλη, η ιστορία της Θεσσαλονίκης αναδύεται μέσα από τη βόλτα σε κτίρια και σε ταφικά σύνολα που σημάδεψαν αυτόν το δρόμο από την αρχή της χάραξής του και πριν, ακόμα, απ’ αυτήν.

Σημείο 1: Ορθόδοξο νεκροταφείο Αγίας Παρασκευής

Μια καλή αφορμή για να μιλήσει κανείς για τον ταραγμένο 19ο αιώνα και την αντιπαλότητα των ορθόδοξων κοινοτήτων στην οθωμανική Θεσσαλονίκη, τη συνδρομή των Ελλήνων της διασποράς ως Εθνικών Ευεργετών, τη φρίκη των εκτελέσεων στον καιρό της Κατοχής.


Σημείο 2: Καθολικό νεκροταφείο.

Η έξοδος από τα νεκροταφεία της Αγίας Παρασκευής μας οδηγεί πίσω από τα κτίρια του ΟΑΕΔ της οδού Λαγκαδά

και στη διαδρομή μας αποκαλύπτονται τα, σχεδόν άγνωστα, Καθολικά Κοιμητήρια στο βάθος.

 Εδώ μπορεί κανείς να βρει μπροστά του την ευρωπαϊκή αύρα της Θεσσαλονίκης και να συναντήσει ονόματα που συνεισέφεραν στην οικονομική, θρησκευτική-κοινωνική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της.

Η καγκελόπορτα είναι το πέρασμα στα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, ένας μαγικός τόπος και για τον περιηγητή.

Σημείο 3: Συμμαχικά Κοιμητήρια

 Ο παγκόσμιος χαρακτήρας του πολέμου αποτυπώνεται στο πολυεθνικό αυτό κοιμητήριο μπολιασμένος με το συγκινητικό καθήκον μιας οικογένειας να τροφοδοτεί με φύλακες το πιο επισκέψιμο τμήμα του.

Μια άγνωστη Θεσσαλονίκη μας περιμένει κατά τη διαδρομή μας από τα Συμμαχικά προς τη Μονή Λαζαριστών. Τα Αρμένικα!


Σημείο 4: Κτίρια καθολικών

Η πρώτη οικονομική, πολιτική (με την ευρύτερη έννοια) επένδυση στη δυτική ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης και η πρώτη αλλαγή χρήσης ιστορικού κτιρίου στη σύγχρονη εποχή.


Σημείο 5: Στρατόπεδο Παύλου Μελά

Παρελθόν και μέλλον τρυπώνουν στην κουβέντα καθώς κανείς τριγυρνάει στα ερειπωμένα πια κτίρια του στρατοπέδου που σημάδεψε την περιοχή με την παρουσία του διαχρονικά και με την φρίκη που εξέπεμψε στα χρόνια της Κατοχής. Στα χώματά του συναντώνται τα πρώτα μεταβυζαντινά χρόνια ίσως και τα ύστερα βυζαντινά με έργα ζωής όπως ο υδραγωγός του Λεμπέτ αλλά και ο εικοστός αιώνας με την φρίκη του πολέμου και σπαράγματα από το κατεστραμμένο εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης και τα κτίρια αποθήκες μελλοθάνατων ανθρώπων θύματα του φασισμού.






Η εκπαιδευτικού χαρακτήρα ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου ημέρα Παρασκευή και μπορεί κάποιος να επιλέξει ανάμεσα στις ώρες 11πμ-1μμ και 5μμ-7μμ.

Στα σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης έφτασε ένα e-mail με τα παραπάνω 5 σημεία και την πρόσκληση για συμμετοχή:

Εκ μέρους του Δήμου Παύλου Μελά σας αποστέλλω τις πληροφορίες για τη διεθνή έκθεση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο δήμο και τις ξεναγήσεις που πρόκειται να λάβουν χώρα, όπως επίσης και τη φόρμα που μπορείτε να συμπληρώσετε με τα ονόματα των εκπαιδευτικών από τη σχολική σας μονάδα που επιθυμούν να λάβουν συμμετοχή. Να σημειωθεί πως ο δήμος, έχει έρθει σε συννενόηση με τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να δοθεί η σχετική άδεια στους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Πληροφορίες: Γιάννης Κωνσταντινίδης (βλ, και σελίδα στο fb: https://www.facebook.com/groups/1423731084507522/?fref=ts)

Οι ξεναγήσεις  μπορούν να επαναληφθούν και για μη εκπαιδευτικούς, οπότε όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να αφήσει και εδώ ένα σχόλιο και να δηλώσει ημέρες και ώρες που τον βολεύουν.

1 σχόλιο:

Έφη Σειρά είπε...

Γειά σου Σπύρο, ωραία ιδέα. Μη ξεχάσετε την αναφορά στο τζαμί, κατά τη γνώμη μου σημαντικότατο μνημείο, δυστυχώς βέβαια δεν είναι επισκέψιμος ο όροφός του που έχει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Θα το αναγνωρίσετε επάνω στην οδό Λαγκαδά από τα τρία δέντρα στη σκεπή του και τη στροφή του άξονά του προς τη Μέκκα.