Κυριακή, Ιανουαρίου 16, 2011

Ενδοσκεληδόν στο Ψυχιατρείο

Η Σταυρούπολη δεν έχει ένα μόνο Ψυχιατρείο. Έχει δύο. Το δεύτερο Ψυχιατρείο της γιατρεύει ψυχές προσφέροντας όμορφο περιβάλλον, έξυπνα και γευστικά πιάτα, καφέδες και ποτά και κατά καιρούς εκδηλώσεις. Έτσι διάλεξαν να ονομάσουν το μαγαζί τους οι ιδιοκτήτες του και είναι πιστοί στην προσήλωσή τους στην ποιότητα.
Με την Ψυχή, όπως γνωρίζετε, συνδέεται πολύ και μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας. Το Σάββατο. Υπέρ των κεκοιμημένων είναι αφιερωμένη η προσευχή της εκκλησίας τα Σάββατα ενώ δεσπόζουν στον ετήσιο κύκλο τα δύο μεγάλα Ψυχοσάββατα.
Σάββατα διαλέξαμε λοιπόν να στήσουμε μια σειρά εκδηλώσεων στο καφεζυθεστιατόριο το Ψυχιατρείο με αντικείμενο, τι άλλο, ζητήματα Τέχνης. Ζητήματα δηλαδή που στοχεύουν απευθείας στη Σωτηρία της Ψυχής, η οποία, όπως επίσης γνωρίζετε, είναι πολύ μεγάλο πράγμα. Το πρώτο Σάββατο των εκδηλώσεων είναι το τελευταίο του Ιανουαρίου 2011 και είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση ενός βιβλίου δια της θεατρικής οδού. Αυτή η παράσταση κρύβει ήδη πίσω της μια ιστορία, δεν έχει όμως κλείσει τον κύκλο της. Η συγκεκριμένη όμως παράσταση έχει και ένα άλλο φορτίο στις πλάτες της. Φιλοδοξεί να γίνει η αρχή ενός μεγαλύτερου προγράμματος εκδηλώσεων, σε τέτοιους χώρους διασκέδασης, μακριά από δημοτικές επιχορηγήσεις, σε όλους τους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης, με μεγάλο φάσμα καλλιτεχνικών ειδών. Περισσότερα, σε κάποιο είδος μανιφέστου αργότερα. Ίσως στο Ψυχιατρείο, εκτός από το αντικείμενο της βραδιάς που είναι το ΕΝΔΟΣΚΕΛΗΔΟΝ, και ο τρόπος ανάγνωσής του που προτείνει ο ανθολόγος και η ποιήτρια Ολυμπία Σταύρου, να μπορέσουμε να συζητήσουμε και το περιεχόμενο και τη μορφή των ανεξάρτητων καλλιτεχνικών δράσεων τις οποίες υπαινίχτηκα λίγο πιο πάνω.

Όπως φαίνεται δίνω ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν την εκδήλωση. Θα επιχειρήσω να την γνωστοποιήσω σε όλους τους φίλους μου με κάθε τρόπο. Επιτέλους θα κάνω πράξη κάτι που μου έλεγε, στα ένδοξα χρόνια της λειτουργίας της Διαγωνίου ο Ντίνος Χριστιανόπουλος: Αν είναι να καλέσεις κόσμο σε εκδήλωση για κάποιο βιβλίο σου να οργανώσεις πανστρατιά όπως θα έκανες σε βάπτιση ή σε γάμο ενός παιδιού σου. Τόση σημασία πρέπει να έχει για σένα.

Θα επανέλθω. Για την ώρα συγκρατήστε, παρακαλώ, την ημερομηνία και την ώρα: Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011 στις 7 μμ, πριν από κάθε νυχτερινή σας έξοδο δηλαδή.

1 σχόλιο:

P. Kapodistrias είπε...

... και εδώ, σ' εμάς: http://www.parathemata.com/2011/01/blog-post_23.html