Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2010

Από τον Αγγελιοφόρο για το Δήμο Παύλου Μελά

ΤΟΥ ΙΩΝΑ ΤΣΩΧΟΥ

Ενα πραγματικό «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» αποτελεί η αναμέτρηση στο νέο δήμο Παύλου Μελά, που προήλθε από τη συνένωση της Σταυρούπολης, της Πολίχνης και της Ευκαρπίας. Στην αναμέτρηση κατέρχονται δύο νυν δήμαρχοι, ο Κώστας Θεοδωρίδης της Πολίχνης και ο Σάββας Σερασίδης της Σταυρούπολης, κι ένας πρώην, ο Διαμαντής Παπαδόπουλος, στη Σταυρούπολη την περίοδο 2003-2006, και οι τρεις κινούμενοι στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, κανένας όμως με επίσημο χρίσμα. Υπάρχει ακόμη ένας «φρέσκος» νεοδημοκράτης υποψήφιος κι αυτός χωρίς επίσημη στήριξη, ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης, μια βουλευτίνα του ΚΚΕ η Σοφία Καλαντίδου σε μια περιοχή που το κόμμα σημειώνει τα ψηλότερα ποσοστά του στο νομό και από τα ψηλότερα πανελλαδικά κι ο υποψήφιος των ΣΥΡΙΖΑ - Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Θεοδοσιάδης.

Η κόντρα που σοβεί και ήδη εκδηλώνεται μεταξύ των τριών υποψηφίων του χώρου του ΠΑΣΟΚ είναι περίπου τόσο παλιά όσο και η... ύπαρξη των μεγάλων βουλευτικών γραφείων του Κινήματος στην Α' Θεσσαλονίκης και για να την κατανοήσει κανείς πλήρως πρέπει να ανατρέξει... δυο δεκαετίες πίσω, όταν ακόμη στη Σταυρούπολη δήμαρχος ήταν ο Σπύρος Μπαρούτας. Από την εποχή εκείνη, υπήρχαν στην περιοχή δύο μεγάλα ρεύματα, ένα κοντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο κι ένα στον Χάρη Καστανίδη, που ήταν πάντα και το πολυπληθέστερο. Με την αποχώρηση του κ. Μπαρούτα από τη δημαρχία και το «σπάσιμο» της τότε παράταξης σε δύο (μία αρχικά υπό τον αείμνηστο Τάσο Αναστασιάδη, και μία υπό τον Διαμαντή Παπαδόπουλο, που το 2002 κέρδισε τις εκλογές) απελευθερώθηκαν διάφορες φυγόκεντρες δυνάμεις και δημιουργήθηκαν ισχυρές ομάδες που μέχρι σήμερα επιχειρούν να επιβληθούν η μία έναντι των άλλων. Στις εκλογές του 2006 υποψήφιος δήμαρχος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Σάββας Σερασίδης, που επικράτησε στο σχετικό εσωτερικό δημοψήφισμα της Συλβάνας Καρασαββίδου, η οποία στη συνέχεια τον στήριξε. Αργότερα όμως «τα έσπασε» με την κ. Καρασαββίδου και ένα μεγάλο αριθμό στελεχών που επίσης είναι κοντά στον κ. Καστανίδη, όπως ο γιατρός και πρώην αντιδήμαρχος Σταυρούπολης Κώστας Πετρίδης, ο οποίος είναι σύζυγος της Συλβάνας Καρασαββίδου και ο επί σειρά ετών πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σταυρούπολης Στάθης Κουτσονικόλας.

«Αρωμα» κόντρας των δύο προαναφερθέντων βουλευτικών γραφείων είχε και η αναμέτρηση του 2006 στην Πολίχνη, όπου ο Κώστας Θεοδωρίδης στηρίχτηκε επισήμως από ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ, αλλά και ατύπως από στελέχη του ΠΑΣΟΚ κοντά στον κ. Καστανίδη, κόντρα στον επίσημο εκλεκτό του «κινήματος» Δημήτρη Φερενίδη (από το «βενιζελικό» μπλοκ). Ο κ. Φερενίδης έμεινε τελικά έξω από το δεύτερο γύρο, στον οποίο ο κ. Θεοδωρίδης επικράτησε με βραχεία κεφαλή, μόλις 8 ψήφων, επί του νεοδημοκράτη υποψηφίου και δημάρχου τότε, Μιχάλη Ξανθόπουλου. Ο τελευταίος εξάντλησε στη συνέχεια κάθε ένδικο μέσο για να ανατρέψει τη μικρή διαφορά, αλλά δεν τα κατάφερε και ακολούθως παρέδωσε τη σκυτάλη της παράταξής του στον κ. Δεμουρτζίδη. Η δικαστική αυτή διαμάχη, όπως είναι φυσικό, όξυνε πολύ τα πάθη μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων της Πολίχνης, κάτι που είναι άγνωστο αν το Νοέμβριο θα μετρήσει στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων στο δεύτερο γύρο, αν βέβαια κάποιος από τους κ.κ. Θεοδωρίδη ή Δεμουρτζίδη βρεθεί εκεί. Τον τελευταίο χρόνο, πάντως, το κλίμα τάραξε και η απόφαση του ΚΚΕ να αποχωρήσει από την παράταξη του κ. Θεοδωρίδη και να κατέλθει αυτόνομο στην αναμέτρηση, όπως κάνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε όλες τις περιφέρειες και τους δήμους της Ελλάδας. Οσο για τον τρίτο δήμο, της Ευκαρπίας, το 2006 ο επίσης «πράσινος» Χαράλαμπος Πανταζόγλου επικράτησε του Γιώργου Νιγδέλη από την πρώτη Κυριακή.

Κατόπιν όλων αυτών, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη τόσο το ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα που ήδη αντιλαμβάνεται όποιος απλά περπατήσει κατά μήκος της οδού Λαγκαδά ή στις γειτονιές των δύο μεγαλύτερων συνενωθέντων δήμων, αλλά και μια σειρά από «μεταγραφές» που συντελέστηκαν τους προηγούμενους μήνες μεταξύ των παρατάξεων. Πολλοί δε θεωρούν ότι το επίσημο ΠΑΣΟΚ οφείλει να λειτουργήσει άμεσα και «πυροσβεστικά» στην περιοχή, για να προληφθούν τα χειρότερα - αν βέβαια κι αυτό είναι σε θέση να εισακουστεί...

Η συνέχεια:

Δεν υπάρχουν σχόλια: