Παρασκευή, Οκτωβρίου 22, 2010

Πες το ψέμματα: 08. Πες το ψέμματα

Η τελευταία σκηνή της -άπαιχτης- επιθεώρησης "Πες το ψέμματα" πριν το φινάλε:

08. Πες το ψέματα!

ΓΥΝΑΙΚΑ: Τα έμαθες τα νέα για τη Σιμέλα; Περδίκι έγινε. Ολοκαίνουργια! Δεν ξέρεις τη Σιμέλα, καλέ; Τη γυναίκα του Αναστάση, του «Διανομαί πετρελαίου κατ’ οίκον»; Οδηγός βυτιοφόρου ο Ανα­στάσης, οδηγός βυζιοφόρου η Σιμέλα. Να την δεις πώς στρίβει στους διαδρόμους του Super να πάθεις. Μα ένας συντονισμός βυζί με κω­λομέρι, τι να σου πω; Τόσο κρέας και δεν σκορπίζει στο ελάχιστο. Πειθαρχημένο. Κνίτες σε διαδήλωση, ένα πράμα. Υπό τον απόλυτο έλεγχο της καπετάνισσας Σιμέ­λας.

Η Σιμέλα που λες ψήφισε ΠΑΣΟΚ, τον περασμένο Οκτώβρη. Πού το ξέρω; Πως δεν το ξέρω. Όλος ο κόσμος το ξέρει. Το φρόντισε η Σιμέλα αυτοπροσώπως. Έχει μύτη λαγωνικού η αφιλότιμη. Το μυρίστηκε από τις Ευρωεκλογές πως ήρθε η ώρα του «στους δύο Παπανδρέου, ο τρίτος δώρο» και έβαλε πλώρη για καραμπινάτη κυβερ­νητικιά. Το διέδωσε καταλ­λήλως να μην μείνει καμία αμφιβολία.

Και στις εκλογές εκλογικός αντιπρόσωπος. Πού να φανεί καρτελάκι στις χαώδεις εκτάσεις του στήθους; Έβαλε μακό λευκό, τύπωσε πάνω του και τον καημένο τον Γιώργο και τον άφησε να βολοδέρνει με εκείνο το χαμόγελο... Ξέρεις ποιο χαμόγελο; Αυτό που βρίσκεται σε μυστική υπηρε­σία και πρέπει να έχεις πληροφορίες από αξιόπιστη πηγή για να το αναγνωρίσεις ως χαμόγελο. Μ’ αυτό λοιπόν το «ο Θεός να το κάνει χαμόγελο» ο Γιώργος να βολο­δέρνει πάνω κάτω κάθε που ξεφυσούσε ανταριασμένη η Σιμέλα. Και ξεφυσούσε κάθε που έβλεπε ψήφους να ξεφεύγουνε της ιερής αποστολής τους: να βγάλουν τον Γεώργιο τον δεύτερο τρίτο Παπανδρέου πρωθυπουργό.

Στους νεοδημοκράτες και τους λαουτζήδες εκτός από το ξεφύσημα έριχνε κι ένα θανατηφόρο βλέμμα, μπας και τους συνεφέρει την τελευταία στιγμή.

Στους κουκουέδες παγερή αδιαφορία. Χαμένα τα μποφόρια, δεν τους χαλάλιζε ούτε ένα άχ!

Στους συριζιώτες και στις συριζιώτισσες, το τελείως αντίθετο. Τα ματόκλαδα να ανοιγοκλείνουνε παιχνιδιάρικα και το χειλάκι να τρεμοπαίζει: μη καλέ, το σπατα­λάτε το ψηφουλάκι και χάσουμε την αυτοδυναμία. Όλο γλύκα το βλέμμα της και Ξανθός Μάγος το χεράκι της, να καταχωνιάζει το επίμαχο ψηφοδέλτιο κάτω από του ΠΑΣΟΚ, να τον δουν πρώτο τον ήλιο μπας και συγκινηθούν και την κάνουν την κουτσουκέλα.

Στους οικολόγους πάλι έκλεινε τσαχπίνικα και το ματάκι: άντε βρε, στην τσέπη σας το έχετε το Περιβάλλοντος με πρωθυπουργό ποδηλάτη και φυσιολάτρη.

Μην ρωτάς πώς τους ξεχώριζε. Σου λέω μύτη λαγωνικού. Άσε που έκανε εντατικό φροντιστήριο στους εκλογικούς καταλόγους. Έβλεπε αρχικά και σου έβρισκε εκλο­γικό τμήμα στο δευτερόλεπτο. Τους ψηφοφόρους του δικού της τμήματος δε, τους έκανε και μερικές τηλεφωνικές επισκέψεις: σας τηλεφωνούμε από το πολιτικό γρα­φείο του υποψηφίου βουλευτή μπλα, μπλα, μπλα. Τα γνωστά. Σε όλους ανεξαιρέ­τως. Μέχρι και τον δικαστικό αντιπρόσωπο πήγε και ξετρύπωσε η αθεόφοβη.

Και αναφορά μετά στο κομμωτήριο. Για να είναι και εμφανίσιμη μέρες που είναι. Γιατί όσο νάναι δεν πας να ζητήσεις ψήφο για τον Γιώργο με το μαλλί τζίβα. Για τον Χρυσόγελο πάει κι έρχεται και για τον Τσίπρα μη σου πω. Εκεί λοιπόν, κάτω από την κάσκα του αστροναύτη, πλήρες ανακοινωθέν ημερησίων ενεργειών η Σιμέλα. Για να μη λένε μετά οι κότες πως δεν αγωνίστηκε αυτή για τη Δημοκρατία.

Σοφία την λένε την κόρη της, αλλά αυτή για την Δημοκρατία λέει πως αγωνίζεται. Το ότι έβγαλε το Λύκειο από τετραετίας η Σοφία και βολοδέρνει από net-cafe σε cafe-net δεν το συζητώ. Τυχαίο γεγονός. Πέρασε και από κρατικό ΙΕΚ η Σοφούλα, για να χει να λέει η Σιμέλα και περί πτυχίου και αξιοκρατίας.

Τι νόμισες; Γιατί βγήκε στο μεϊντάνι θαρρείς; Μέχρι και που τις έκανε 4 Οκτώβρη τις εκλογές, τον καταριότανε τον Καραμανλή η Σιμέλα. Δεν είχε αρχίσει να παίρνει πε­τρέλαιο ο κόσμος κι έχανε τις επαφές του Αναστάση· άσε που θα γλίτωνε και τον ποδαρόδρομο με το βυτίο. Θεούς και δαίμονες ανακάτεψε για να βολέψει τη μονα­χοκόρη της στο Δημόσιο. Μόνο να έβγαινε το ευλογημένο το ΠΑΣΟΚ.

Και βγήκε. Μα τη Σιμέλα, την έπιασε ένα σφίξιμο. Το βράδυ των εκλογών να την έβλεπες. Δεν θα την γνώριζες. Με το που έσκασαν τα exit polls μέσα στην αναστά­τωση η Σιμέλα. Άντε το κόμμα μια χαρά το προβλέπεις. Με τον σταυρό στον βου­λευτή τι γίνεται; Μου λες; Ποιος θα φάει τον άλλο και θα πάρει την πρωτιά; Το ένα ζήτημα. Πόση διαφορά από τον δεύτερο; Το άλλο ζήτημα. Και το κορυφαίο των κο­ρυφαίων: θα τον κάνει υπουργό τον διαλεχτό της Σιμέλας ο Γιώργης ή θα της μείνει το τρεχαλητό και ο αγώνας;

Τέτοια ερωτήματα η Σιμέλα έβαζε το βράδυ των εκλογών και δεν μπορούσε η δόλια να χαρεί μαζί με την Τρέμη και τον Πρεντεντέρη. Τον Τζήμα δεν τον χώνευε. Πολύ μουλωχτός της έπεφτε. Από τα καϊνάρια του Mega αυτή διάλεγε κι έπαιρνε γραμμή από Τρέμη, Πρετεντέρη. Βαθειά ανάλυση η Σιμέλα περί της γενικής καταστάσεως. Υφάκι της Τρέμη και το κατωσάγονο να τρέμει.

Με τους εδώ βουλευτές όμως τι γίνεται; Εδώ σε θέλω. Βενιζέλος ή Καστανίδης; Μα­γκριώτης ή Αράπογλου; Κι αν τους φάνε τα φυντάνια; Βρε γκαϊλές μην προσπεράσει την Χρύσα η Καϊλή. Γιατί με τους παλιούς, όσο να πεις μια σχέση τετραετιών την είχε η Σιμέλα. Κι άλλοι χίλιοι, θα μου πεις. Πες το ψέματα. Αυτός είναι ο μεγάλος πόνος της. Κι άλλοι χίλιοι πασόκοι, στην αράδα για τους τόκοι.

Και τι τόκοι; Δωδεκαετίας και βάλε. Δωδεκάμισι μικρή πίεση ανέβασε η Σιμέλα και πλακώθηκε στα κοκτέιλ. Πεντέμισι χρόνια Νέα Δημοκρατία, στην απέξω. Εφτά χρό­νια με τον καλυτερότερο, τον Θρουμπίτη, ως παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ η Σιμέλα, Αν­δρεϊκιά μέχρις υστερίας, στο «περίμενε συντρόφισσα», πάλι στην απέξω. Τώρα εί­ναι η ώρα, έλεγε.

Και διάλεξε ο Γιωργάκης το αστέρι της Σιμέλας. Της βγήκανε τα χαρτιά. Τράνταξε ο στηθόδεσμος από το αχ που έκανε η Σιμέλα σαν άκουσε από την Τρέμη τα υπουρ­γεία. Ξαμολύθηκε μετά να μαζέψει πληροφορίες. Στρατός ή φυλακή; Εδώ σε θέλω; Άμυ­νας ο ένας, Δικαιοσύνης ο άλλος. Πού θα χωθεί το Σοφάκι; Στους καραβανάδες ή στους καραχανάδες; Χάθηκε κανένα Τουρισμού; Κανένα Πολιτισμού; Τέτοιο ζόρι με τις εκλογές αυτές η Σιμέλα, μα τέτοιο ζόρι…

Πώς να μην της σκάσει το ανεύρυσμα; Αρτεσιανό στο δεξί λοβό σου λέει. Πέσανε πάνω της τα συντρόφια στο Παπανικολάου, φασίνα κανονική στον εγκέφαλο. Κά­πως την έφεραν στα ίσα της. Της έμεινε όμως ένα χαμόγελο… Ξέρεις ποιο χαμόγελο; Το κατά Γεώργιον χαμόγελο. Αυτό που βρίσκεται σε μυστική υπηρεσία και πρέπει να έχεις πληροφορίες από αξιόπιστη πηγή για να το αναγνωρίσεις ως χαμόγελο. Αυτό.

Σ’ αυτήν πάω τώρα. Μια φορά την εβδομάδα πάω και την βλέπω. Ένα χρόνο αγρανά­παυση της είπανε οι γιατροί. Να μπει η κυβέρ­νηση στ’ αυλάκι. Κι εκείνοι οι χίλιοι πασόκοι. Να μπούνε κι αυτοί. Αλλά σιγά σιγά. Όχι που κουβαλήθηκαν, το πρώτο Σάββατο μετά την ορκωμοσία των υπουργών, στα κατά τόπους πολιτικά γραφεία. Τότε το ’παθε η Σιμέλα. Σαν είδε το πεζοδρόμιο τί­γκα στον συνταξιούχο. Στην αρχή το πήρε αψήφιστα. Σου λέει τα κομάντο του ΠΑΜΕ πιάσαν δουλειά ακόμα δεν βγή­καμε κυβέρνηση. Και δώστου σιχτίρισμα στην Παπαρήγα. Ώσπου, αναγνώρισε φά­τσες. Συντρόφια, γείτονες στυλοβάτες του ΚΑΠΗ. Δυο εγγόνια ο ένας, γαμπρό ο άλ­λος, το πήρε με κατανόηση. Εκεί που κόχλασε η γυναίκα είναι σαν είδε τον Χαράλα­μπο της μακαρίτισσας της Ευμορφίας που μετά τα σαράντα πήγε και στεφανώθηκε την Ουκρανή τη Ρουσλάνα. Βλέπεις δεν του φτάνει η σύνταξη για τα εξτρά του συμ­βολαίου του με την κολπατζού την ξελογιά­στρα, την προορίζει και για καθεστώς ημιαπασχόλησης στο Δημόσιο. Και ξεκούρα­στη να την έχει ο πορνόγερος και να συ­μπληρωθεί η ρήτρα του συμβολαίου. «Και η Ρουσλάνα αγωνίστρια»; Πήγε να ουρ­λιάξει κατακόκκινη η Σιμέλα κι έμεινε στο «Ρου…». Τ’ ανάσκελο η Σιμέλα, απτόητοι οι παπούδες στην αναμονή. Κάνανε και σχόλια: Γιατί την λέει Ρουφιάνα την γυ­ναίκα, δεν κοιτάει τα χάλια της;

Σπίτι της πάω τώρα. Μια συντροφιά, ένας καλός λόγος, όσο νάναι βοηθάνε. Να την προσγειώσω και λίγο. Γιατί το βλέπω εγώ, στις Δημοτικές Εκλογές θα ξεπέσει και πάλι. Ας το πάρει απόφαση. Και η Δημοτική Αστυνομία μια χαρά είναι. Με τη στολί­τσα της, με το τουπεδάκι της, καμαρωτή καμαρωτή η Σοφούλα να μοιράζει κλήσεις για διπλοπαρκαρίσματα. Και Γραμματεύς Δημάρχου, μη σου πω. Γιατί όχι; Δεν έχει το λέγειν της; Δεν έχει το πτυχίο της; Δεν έχει τη μάνα της στο κάτω κάτω; Τόσα χρόνια στο κόμμα. Και το κόμμα στη κυβέρνηση. Κάτι δεν της χρωστάει κι αυτό; Έ; Πες το ψέματα. Πες το ψέματα.


Σχετικό: 03. Λεμπετιανό

Δεν υπάρχουν σχόλια: