Σάββατο, Φεβρουαρίου 03, 2007

Στο Λεμπέτ το ΙΣΤΑΜΕ

Η φωτογραφία είναι από το http://athens.indymedia.org

Εκεί που ίσταμαι και αναμένω
πράματα και θάματα,
κατά τα προεκλογικώς ταγμένα,
από τους νέους υψηλά – εν Σταυρουπόλει, τω πάλαι Λεμπέτ- ιστάμενους,
ένα ΙΣΤΑΜΕ ενσκύπτει, με θρυλικό ονοματεπώνυμο να το ακολουθεί,
τέτοιο που συνεγείρει μνήμες και αγάπες αγνών οπαδών και καπάτσων ψηφοφόρων,
και ανοίγει μιαν ατζέντα με μελέτες κι εισηγήσεις και παλιά, αλήστου μνήμης, αοριστολογία: «από την άφιξη στην υπηκοότητα».
Παρίσταμαι σκεπτικός ανάμεσα σε λιγότερα από εκατό άτομα και δεν θέλω να γκρινιάσω μα όλο και πιο πολύ νιώθω να
διίσταμαι: εκδήλωση ουσίας για τους μετανάστες και τους νταλγκάδες τους ή σήμα καπνού προς αλλοφύλους τε και φίλους πως

εμείς οι καινούριοι,
εδώ ιστάμεθα,
του παρελθόντος διιστάμεθα
και των Ινστιτούτων –μας- συμπαριστάμεθα;


Σε καλό να μας βγει,

αλλά από τη μια να βγαίνει ο νέος δήμαρχος, φίλτατος και αγαπητός παλαιόθεν
και να εξαγγέλλει δρόμους και θεματικά πάρκα για τουρίστες μέσα στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά
και αλλαγές στη μελέτη για την αξιοποίησή του,
που του παρέδωσε με όλους τους τύπους η απελθούσα διοίκηση,
χωρίς (ο νέος δήμαρχος) να έχει καμία απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου στα χέρια του,
πράγμα για το οποίο κατηγορούσε τους προηγούμενους
και πέρασε, με τέτοια λάβαρα, νικηφόρα από τις δύο Κυριακές του Οκτώβρη του 2006

και από την άλλη να ιστάμεθα ενεοί προ των γιάπηδων του ΙΣΤΑΜΕ

δεν ξέρω και πολλά
αλλά μάλλον κάτι μου λέει πως

ενίσταμαι.


12 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ποτέ δε σας πήγαινε ο μηδενισμός, ποτέ ο αγνωστικισμός δεν αποτελούσε αγαπημένη σας φιλοσοφία. Μία εκδήλωση, που δεν ξέρω αν την παρακολουθήσατε ως τέλους -ο γράφων αποχώρησε για να επιστρέψει αργότερα-, που είχε στόχο να αναδείξει το πρόβλημα δεν μπορεί να (εκ-)μηδενιστεί έτσι απλά.

Σε μία εποχή που ο ρατσισμός εντείνεται, μία εκδήλωση τοποθετήσεων που αφορά την ιθαγένεια και την υπηκοότητα είναι αναγκαία σαν μέσο προβολής και ανάδειξης του ζητήματος.

Εκτός αν απορρίπτετε τη διοργάνωση εκδηλώσεων από πανελλαδικά αναγνωρισμένα ινστιτούτα ή ερευνητικά κέντρα. Ίσως η Σταυρούπολη να είναι μικρή για τέτοιες εκδηλώσεις. Ίσως να μη χρειάζεται να μεγαλώσει, αλλά απλά να κάνουμε -άνευ αποφάσεων συμβουλίων- συνεδριακά κέντρα ισομεγέθη του Πολιτιστικού Κέντρου.

Ανέμενα μία παρέμβαση στα επιστημονικά και πολιτικά των εισηγήσεων κενά -που αλίμονο ήταν ουκ ολίγα- όπως ίσως έκανε ο γράφων. Περίμενα μία στάση κριτική και όχι απορριπτική.

σ.σ. Με εντυπωσίασε η απουσία της αντιπολίτευσης (πλην υμών και του κ. Δασκουλίδη).

tsalimi είπε...

Αγαπητέ μου Δείμο,
το γεγονός πως υπήρξαν μελέτες αποδεικνύει πως το πρόβλημα είναι εντοπισμένο και διαγνωσμένο. Το ότι συνέπραξαν ένας Δήμος της περιφέρειας και ένα Ινστιτούτο πανελλαδικής εμβέλειας θα μπορούσε να είναι κάτι το θετικό. Πολιτική πράξη απαιτείται, το δια ταύτα είναι που λείπει. Ως πολιτική πράξη, λοιπόν, απέναντι στο πρόβλημα έκρινα την εκδήλωση και όχι ως τακτική ανάδειξης του προβλήματος.
Πάντως, ακόμα κι έτσι, δεν θεωρώ το κείμενό μου μηδενιστικό. Τις αμφιβολίες μου καταθέτω χωρίς να είμαι απολύτως σίγουρος ότι έχω δίκιο. Δεν εκφράστηκα καλά μήπως; Ούτε θέλω να χαθούμε σε συγκρίσεις.
Είναι πολύ νωρίς. Αν κάνω λάθος θα ζητήσω συγγνώμη. Μέχρι να πειστώ όμως, θεωρώ ότι επικοινωνιακοί λόγοι διατύπωσης ενός στίγματος της νέας διοίκησης υπερίσχυσαν της ανάγκης της να βάλει τα δάχτυλά της επί των τύπων των ήλων του προβλήματος.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν ανέφερα συγκρίσεις. Κάθε άλλο. Απλά δόθηκε η εντύπωση ενός απόλυτου μηδενισμού. Για την πολιτική πράξη θα δούμε αν το σχόλιο ισχύει. Το μέλλον θα δέιξει.

Σχετικά με τη νέα διοίκηση ας πούμε ότι δεν θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματα των μεταναστών, ειδικά όταν εκείνα έχουν να κάνουν με την υπηκοότητα και την ιθαγένεια (όπως το θέμα της εκδήλωσης).

Ωστόσο, κάνοντας κι εγώ την κριτική μου θα πω ότι είχε σημαντικά κενά η όποια επιστημονική εργασία έγινε.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Αγαπητέ Σπύρο
Ειλικρινά εύχομαι να γράφεις πιο συχνά γιατί και η κριτική προς τη νέα διοίκηση πρέπει να είναι σκληρή αλλά και γιατί τα λογοπαίγνιά σου με το ΙΣΤΑΜΕ ήταν εντυπωσιακά. Την ίδια "στυφή" γεύση με σένα απέκτησα κι εγώ κατά την 20λεπτη παρουσία μου στην εκδήλωση. Πολιτικοί οι οποίοι είχαν και το μαχαίρι αλλά και το καρπούζι και έκαναν ελάχιστα κατά τη διάρκεια της θητείας τους, έρχονται ως άλλοι σωτήρες να υποδείξουν τρόπους ενσωμάτωσης των μεταναστών.

Έαν ελέχθη από το Δήμαρχο το οτιδήποτε για την αξιοποίηση του Παύλου Μελά (δεν ήμουν παρών), εγώ το εκλαμβάνω μόνο ως προσωπικές σκέψεις του ιδίου από τη στιγμή που δεν υπάρχει τίποτα αποφασισμένο από το ΔΣ. Εντούτοις παραμένω με ερωτηματικό για το τι ακριβώς ειπώθηκε.

Κι εσύ αγαπητέ Δήμο δεν χρειάζεται να παίρνεις επάνω σου την όποια μη άρτια επιστημονική παρουσίαση. Στο κάτω κάτω της γραφής άλλοι θα έπρεπε να απολογούνται και όχι εσύ.

ο δείμος του πολίτη είπε...

να με συγχωρέσεις, Αντώνη, αλλά δεν πήρα επάνω μου καμία επιστημονική ατέλεια. Αντίθετα, εκεί μέσα μαζί με άλλους -κυρίως μετανάστες- κατηγορήσαμε το ΙΣΤΑΜΕ για την έλλειψη βασικών σημείων στην ανάλυσή τους.

Αλλά περίμενα και από το Τσαλίμι μία άλλη κριτική και ίσως και παρέμβαση που θεώρησε περιττή. By the way να επαινέσω κι εγώ τα λογοπαίγνια (με είχε ξαφνιάσει ο μηδενισμός -όπως εξελήφθη).

tsalimi είπε...

Δείμο, όσο ξεφορτίζεται η κουβέντα από παραταξιακά φορτία (καλοί-κακοί) τόσο πιο κοντά θα βρισκόμαστε αφού μας αρέσει να λέμε αυτό που νιώθουμε και δεν καθόμαστε στ’ αυγά μας.
Αντώνη, τα περί στρατοπέδου δόθηκαν στις εφημερίδες (Αγγελιοφόρος και Μακεδονία 19-1-2007, Τα Νέα 27-1-2007), ως δελτίο τύπου φαντάζομαι, μετά την συνάντηση των δημάρχων Πολίχνης, Νεάπολης, Σταυρούπολης και του προέδρου της Αναπτυξιακής ΒΔ Θεσσαλονίκης.
Σ’ ευχαριστώ για την εκτίμησή σου και τα καλά σου λόγια.

Ανώνυμος είπε...

Τι κοινό είχε η εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία κοινωνικής πολιτικής του Δήμου μας και ο χορός του Β ΚΑΠΗ Σταυρούπολης? (εκτός απο την οικογενειακή σύνδεση!)Μα φυσικά τον ίδιο ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ "ειδών ζαχαροπλαστικής",γλυκών, κερασμάτων και άλλων τινών!!! που "τυγχανει" να είναι και Δημοτικός Σύμβουλος της Συμπολίτευσης!!!
Σάς λείψαμε???
ΣΕΙΡΗΝΕΣ...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Να προσέχεις Σπύρο από που κατεβάζεις φωτογραφίες. Ο Πολύδωρας παρακολουθεί.

@σειρήνες: Λέτε να επιδιώχθηκε μαζική δηλητηρίαση;

tsalimi είπε...

Η ευτυχία του να είσαι βαμμένος από τα γεννοφάσκια σου Αντώνη μου. Τα δικά μας αντίδωρα σε κάθε Πολύδωρα είναι πως χαιρόμαστε πολύ που δε φοβόμαστε να μας δούν.

Ανώνυμος είπε...

Η εκδοχή του Μιχαλάκη δέν φάνταζει και πολύ απίθανη! αν κρίνουμε απο την ποιότητα του συγκεκριμένου Ζαχαροπλαστείου!.Αλλα εκτός απο την χιουμοριστική πλευρά το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί και απο το ηθικό του μέρος, δηλαδή αν παρακολουθούμε σε τέτοια "μικρά" γεγονότα φαινόμενα "Διαπλοκής" φανταστείτε τι έχει να γίνει με τις "Μεγάλες πληγές" όπως αναφέρει στο προεκλογικό πρόγραμμα της η Νέα Διοίκηση (ΑΓΝΟ,ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ,κ.α)
ΣΕΙΡΗΝΕΣ....

ο δείμος του πολίτη είπε...

Βέβαια μέσα σε τόση διαφθορά που πλέχτηκες δε σκέφτηκες καν ότι μπορεί να υπήρχαν και άλλες προσφορές. Αλλά είπαμε την ανωτερότητα του να μιλάει καθαρά και ειλικρινά τελικά την έχουν λίγοι, έτσι Σπύρο;

tsalimi είπε...

Δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σου Δείμο. Με εμπλέκεις με κάποιο τρόπο με το σχόλιο στο οποίο απαντάς;
Μια και τόφερε η κουβέντα να σου πω πως δεν έχω καμία σχέση ούτε μ’ένα ανώνυμο σχόλιο στην «Ανθρώπινη Σταυρούπολη» (post:Νέα χρονιά, νέα διοίκηση) το Σάββατο, 13.1.2007, που υπογράφεται με τα αρχικά «Σ.Λ».
Φυλάξου από τους προβοκάτορες.